Noortje Voorhuis – 15 april 2025
Wanneer je de diagnose Diabetes Type 1 krijgt, leer je vooral hoe je koolhydraten moet tellen en daar je insuline op moet aanpassen. Maar wat als het niet aan je insulinedosering en instellingen ligt dat je bloedsuiker alle kanten op blijft vliegen, maar aan de voeding zelf?
Slimmere voedingskeuzes zorgen ervoor dat onze bloedsuikerspiegel een stuk stabieler blijft, met als gevolg een veel fijner en makkelijker leven mét type 1. Ik weet zeker dat jij dat ook kan. In deze blog geef ik je als ervaringsdeskundige 10 handige foodswaps om je bloedsuikers stabieler te houden mét Diabetes Type 1.
Granen bevatten veel koolhydraten en kunnen behoorlijk wat gedoe opleveren, niet alleen voor onze bloedsuikerspiegel maar voor onze algehele gezondheid. Maar wanneer je iets wil bakken met meel, kom je al vaak tarwemeel of een meel van andere graansoorten tegen in de ingrediëntenlijst van het recept. Melen kun je makkelijk vervangen met bijvoorbeeld amandelmeel of kokosmeel. Deze zijn lager in koolhydraten, rijk aan vezels en gezonde vetten, en geven veel minder bloedsuikerpieken. Amandel- en kokosmeel zijn goed te gebruiken voor hartige baksels maar ook perfect voor pannenkoeken, koekjes of muffins.
👉 Bekijk biologisch amandelmeel
👉 Bekijk biologisch kokosmeel
Geraffineerde suiker laat je bloedsuiker natuurlijk giga de lucht in stijgen, dat hoef ik je als DT1’er waarschijnlijk niet uit te leggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig natuurlijke zoetstoffen die geen invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Let wel op: kies voor pure, onbewerkte varianten zonder toevoegingen. Er bestaan namelijk ook veel synthetische, gefabriceerde zoetstoffen die wél een negatief effect op onze gezondheid hebben.
Wel oke | Niet oke |
Erythritol | Acesulfaam (E950) |
Stevia (puur!) | Aspartaam (E951) |
Xylitol (E967) | Cyclamaat (E952) |
Inuline | Mannitol (E421) |
Glycine | Sucrose (saccharose) |
Monkfruit | Sucralose (E955) |
Rijst is een prima voedzaam product, maar het bevat wel veel koolhydraten. Zelf eet ik daarom liever geen grote porties rijst in één keer. Door het te vervangen met fijngehakte bloemkool- of broccolirijst krijg je een vergelijkbare textuur, maar met veel minder impact op je bloedsuiker. Ook nog eens bomvol vezels en antioxidanten!
Tip: meng wat normale rijst met bloemkool- of broccolirijst, zo hoef je het niet helemaal te schrappen en kun je nog steeds van de smaak van rijst genieten. Maar met een beter effect op je bloedsuikerspiegel!
Veel standaard brood en crackers bevatten toevoegingen, suikers en snelle koolhydraten. Dit valt allemaal onder de bewerkte producten die ik persoonlijk niet aanraad om standaard in je eetpatroon te hebben. Daarom maak ik vaak zelf crackers of (een soort) brood, als ik er wel zin in heb. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen crackers maken met zaden, noten, amandelmeel en lekker veel kruiden. Geen zin om te bakken? Merken als PuurMieke bieden voedzame alternatieven zonder onnodige toevoegingen. Hieronder zie je 3 van mijn favorieten:
👉 Life Crackers Italiaans
👉 KPNI Keto Crackers
👉 Olijf Crackers
Magere producten missen vaak vetten die juist helpen bij een langzamere opname van koolhydraten. Daarnaast is zuivel van nature vol, en moet het dus bewerkt worden om een magere variant te krijgen. En waar willen we zoveel mogelijk op focussen bij een gezond eetpatroon? Juist, onbewerkte producten uit moeder natuur! Kies daarom als je zuivel eet, liever voor volle zuivelproducten. Die geven je een langer verzadigd gevoel en zorgen voor stabielere suikers doordat ze minder koolhydraten en meer vetten bevatten.
Zin in chips maar eet je het nooit omdat je suikers ervan op hol slagen? Ik weet er alles van. Maar gelukkig kun je ook zelf redelijk makkelijk gezondere, koolhydraatarme chipjes maken! Groentechips van bijvoorbeeld pastinaak, boerenkool of biet zijn een knapperig, vezelrijk en smaakvol alternatief. Door ze heel dun te snijden en vervolgens met wat olijfolie en kruiden in de oven te bakken, krijg je heerlijke groentechips!
Wraps uit de supermarkt bestaan voor het grootste gedeelte uit granen (ja, zelfs de ‘groente’wraps). Als je wil genieten van een lekkere wrap als lunch bijvoorbeeld, kun je er ook heel eenvoudig zelf eentje maken! Doe ei samen met spinazie en kruiden naar keuze in de blender en je kunt ze makkelijk zelf bakken als dunne omeletjes. Vul ze vervolgens met jouw favoriete toppings! Denk aan avocado, groenten en kip of zalm.
Zin in iets zoets maar geen zin in een hoge bloedsuiker? Maak zelf koekjes met noten, zaden, kokosolie, amandelmeel en een natuurlijke zoetstof. Eventueel kun je ook nog wat cacaopoeder en stukje pure chocolade toevoegen om er chocolade koekjes van te maken. Niet alleen lekker, maar ook voedend en vullend. Ook ideaal voor kindjes met Diabetes Type 1!
Door puree te maken van andere groenten dan aardappel, krijg je een puree die lager is in koolhydraten en daardoor onze bloedsuiker stabieler houdt. Groenten zoals pastinaak, bloemkool of knolselderij hebben een heerlijk romige textuur als je ze pureert met wat olijfolie of roomboter en kruiden. Wil je nog niet helemaal af van de aardappels? Maak dan een mengsel van aardappel met een andere groente. Alle beetjes helpen!
De meeste ontbijtgranen zijn suikerbommetjes, zelfs als ze ‘gezond’ lijken. Kies voor een mengsel van ongezouten en ongebrande noten, zaden en kaneel en gooi dit door je yoghurt of kwarkje. Ook kokoschips of pure chocolade is heerlijk om te gebruiken. Wil je het toch wat zoeter maken, kun je er eventueel nog wat honing of rood fruit bij door doen.
Gezond eten met diabetes type 1 betekent zoals je ziet niet dat je moet leven op komkommer en een blaadje sla. Maar het aanpassen van je eetpatroon kan wel enorm bijdragen aan stabielere bloedsuikers én een betere algehele gezondheid. En met de juiste keuzes kun je genieten van smaakvolle, voedzame maaltijden die je lichaam écht voeden. Succes en geniet van al het lekkers!
Bestel nu het e-book “Smullen Zonder Schommelingen” en ontvang direct 50 heerlijke recepten die helpen om je bloedsuikers stabiel te houden.
✅ Inclusief koolhydraatwaarden per gerecht
✅ Inclusief praktische tips over voeding & bloedsuikers